Inmultire Seminte - Butasi. Mimosa Pudica.

Dupa cum bine stim plantele au 2 posibilitati de inmultire , fie prin seminte fie prin clonare sau asazisa butasire.
Despre inmultirea prin seminte am discutat in postarea anterioara asa ca trecem la inmultirea prin butasi.
BUTASIREA Mimosa Pudica: Aceasta operatiune desi la prima vedere pare foarte complicata de fapt este relativ simpla daca se respecta regulile de aur a butasiri oricaror plante care se inmultesc prin aceasta metoda.
Aceasta nu se poate inmulti prin clonarea frunzelor ci numai a tulpinei mature semilemnoase.
Iar cea mai buna metoda de butasire a acesteia este cea care se efectueaza direct pe planta fara a taia lastari din planta mama ; pentru aceasta fie luati o mladita bine dezvoltata diametru cel putin 2 mm indicat din terminatile coroanei nu din mijlocu plantei si efectuati o zgarietura pe aceasta pe nodul plantei situat la aproximativ 20 cm de terminatia vegetativa a acestuia si plantati nodurile intre care se afa zgarietura in pamant circa 2 cm , iar dupa aceasta udati cu pulverizatorul aceasta portiune de pamant sub care se afla butasul tot a 2 zi ca solul unde se afla ingropata mladita sa fie umed tot timpul ca si in cazul germinari semintelor nu udati din abundenta. Pastrand umiditatea adecvata fortati mladita sa deie radacini din zona zgarieturi si a nodului superior uneor apar si la nodul inferior , astfel ca dupa aproximativ 2 luni puteti taia butasul din zona in care acesta intra in pamant avand o planta nou nouta.
NOTA: Perioada de inradacinare poate fi influentata de conditile climatice din fiecare camin astfel ca trebuie verificat daca are radacinile formate inainte de a se separa planta noua.
Zgarietura sa nu fie mai adanca de 25 % din diametrul avut de mladita in locul in care aceasta se efectueaza si nu mai lunga de 5 mm.
Daca considerat ca este prea greu puteti incerca urmatoarea metoda de butasire.
BUTASIREA AERIANA Mimosa Pudica: Aceasta presupune tot aceleasi specificati de mai sus numai ca zgarieturile se fac la 1 cm deasupra si dedesuptl nodului aflat la 20 cm de terminatia vegetativa iar ulterior luati muschi sau vata si infasurati nodul asupra caruia se intentioneaza butasirea cuprinzand si zgarieturile in totalitate , dupacea mentineti zona pansata uda tot timpul cand observati aparitia unor radacini suficient de puternice pentru a intretine noua planta puteti sa separati butasul de planta mama.
Va urez spor la lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu